Jak namíchat beton?

Jak namíchat betonBeton je všude kolem nás, je to stavební hmota, kterou vidíme dennodenně. Mnoho lidí se vlastními silami už někdy pokusilo vyrobit beton, klidně i v malém množství. Beton využívali k různým drobnějším opravám či stavebním úpravám. Na výrobě beton není co zkazit, říkává se. Není tomu ale tak, připravit beton kvalitně, může být často věc složitá a to hlavně ve chvíli, kdy použijete nesprávný poměr surovin či se snažíte ušetřit.

Kvalita betonu se pozná podle mrazu

Základem správné a kvalitní přípravy betonu je správné složení a správný poměr všech surovin. Přesněji cementu, vody, štěrku či kameniva a písku. Důležité je to především tehdy, kdy má tento materiál přečkat příchod prvních mrazů a vydržet je. Zimní období znamená pro beton zkoušku. Stavitelé pak mohou na jaře nacházet na betonových konstrukcích prasklinky, které jsou na opravu složité a náročné.

Není poměr jako poměr

Aby byl beton pevný a taky dobrý, musí být poměr písku a cementu v rozmezí 21 až 31, třetinu objemu písku taky můžete nahradit kamenivem. V tomto poměru je dostatek cementového tmelu, který vzniká smícháním vody a cementu. Tento tmel poté dostatečně obaluje všechna zrna písku. Kdyby byl obsah písku větší než poměr 31, cementový tmel byl nestačil na ono obalení zrn písku. Zrna se pak vydrolují z hmoty a beton pak ztrácí svou pevnost. Vždycky je proto lepší odměřovat suroviny a to v přesném poměru. Navíc by měl být tento poměr pro všechny várky betonu, které použijete na stavbu, stejné. Jedině tak zajistíte, že stavba bude kompaktní a stabilní.

Slovním spojením stejný poměr jsou při míchání betony myšleny hmotnostní objemy surovin. Ne lopaty, které do míchačky naházíte. Pokud jste už beton někdy v minulosti míchali tak víte, že lopata cementu je o dost lehčí než lopata písku a tak by vznikl nepoměr. Musíme však myslet i na to, že i když je hmotnost přesná, může zklamat. Suchý písek a mokrý písek má totiž výrazně jinou hmotnost. Když berete písek ze shora hromady, je lehčí než ten, který je uprostřed. Rozdíl v hmotnosti zde způsobuje voda, ne množství písku. Jakmile budete mít samotnou hmotu, je důležité sledovat její „chování“. To vám totiž prozradí, zda máte kvalitní směs či ne.

Jak poznat ten dobrý a ten špatný beton

Jestliže máte spádovou míchačku, kvalitní směs se pozná tak, že se pěkně převaluje a při vysypání tvoří kužel a voda se od něj neodděluje. Když se voda odděluje, je beton řídký. A po vytvrdnutí se může drolit a praskliny se vám nevyhnou. A takové praskliny se pak řeší kompletním odstraněním starého betonu a nanesením nového, kvalitnějšího. Proto je rozhodně lepší si dát záležet.

Proti mrazu? Speciální opatření.

Chcete, aby váš beton vydržel nápor i té tuh zimy? Tak by měl být velmi dobře hutný a taky kvalitně promísený. Nejlepší je do směsi přidat speciální provzdušňovací přísady. Ty v betonu vytváří vzduchové bublinky. Podobně se však ve směsi zachová i obyčejný saponát na nádobí. Toho postačí jedna polévková lžíce na osmdesátilitrovou klasickou míchačku. Za pár korun tak betonu prodloužíte životnost a to několikanásobně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *